Μυκόζες των ποδιών

Μύκητας στα πόδια

Στο παρελθόν, οι μυκητιασικές λοιμώξεις των ποδιών ήταν τόσο συχνές που λίγοι μπορούσαν να αποφύγουν τη μόλυνση. Ευτυχώς, τα ναρκωτικά είναι διαθέσιμα από τη δεκαετία του 1960 και του 1970 που στην πραγματικότητα θεραπεύουν τους ασθενείς και όχι μόνο την ανακούφιση. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η μυκητίαση των ποδιών είναι η πιο κοινή μυκητιασική νόσος του δέρματος, ακολουθούμενη από δακτύλιο στην επικράτηση.

Οι πτυχές του δέρματος μεταξύ των ποδιών και της επιφάνειας του ποδιού (ειδικά η σόλα) επηρεάζονται συχνότερα, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις τα χέρια μπορούν επίσης να επηρεαστούν. Η εμφάνιση της νόσου στα χέρια εξηγείται κυρίως από την άμεση μόλυνση, αλλά από τη δράση των μυκητιακών τοξινών που κυκλοφορούν στην κυκλοφορία του αίματος. Από την άλλη πλευρά, όταν γλιστράται τα πέλματα, οι μικροοργανισμοί καταλήγουν κάτω από τα νύχια, από όπου μπορούν να μεταφερθούν σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένωνκαι στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτός ο ευκολότερος και πιο κοινός τρόπος εξάπλωσης της λοίμωξης πρέπει να εξεταστεί από άτομα που είναι επιρρεπή σε μυκητιασικές λοιμώξεις.

Η ομάδα κινδύνου περιλαμβάνει αθλητές και άτομα που επισκέπτονται συχνά πισίνες και δημόσια ντους, καθώς και άτομα που δεν ακολουθούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

Οι λόγοι

Οι μυκητιάσεις των ποδιών προκαλούνται από διαφορετικούς τύπους παρασιτικών μυκήτων. Αυτοί οι μικροοργανισμοί είναι άφθονοι στο πάτωμα σε πισίνες και σάουνες, καθώς και σε δημόσια ντους σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Ένα άτομο που πηγαίνει χωρίς παπούτσια σε τέτοια μέρη ζητά απλώς μια μόλυνση.

Το να φοράτε παπούτσια άλλων ανθρώπων και να μοιράζεστε πετσέτες και άλλα προϊόντα υγιεινής είναι η δεύτερη πιο κοινή μέθοδος μετάδοσης.

Μόλις ένα άτομο είχε μυκητιασική νόσο, είναι πολύ εύκολο να μολυνθεί εκ νέου.

Η ανάπτυξη του μύκητα υποστηρίζεται από την έλλειψη επαρκούς υγιεινής των ποδιών: να φοράτε κάλτσες και μπότες σε βρεγμένα πόδια, να ξαναχρησιμοποιείτε βρώμικες κάλτσες, ανεπαρκή αερισμό του παπουτσιού μεταξύ των χρήσεων.

Συμπτώματα

Η μυκητίαση των ποδιών εκδηλώνεται με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Τα πρώτα σημάδια μιας μυκητιασικής νόσου μπορεί να είναι ρωγμές, επώδυνες ή φαγούρες φουσκάλες, εξανθήματα από πάνα και σκλήρυνση του δέρματος, όπως τα καλαμπόκια. Στη συνέχεια, οι πληγείσες περιοχές του δέρματος μαλακώνουν, γίνονται λευκές και αρχίζουν να ξεφλουδίζουν σε νιφάδες. Λόγω βακτηριακής λοίμωξης, τα υπάρχοντα κυστίδια μερικές φορές μετατρέπονται σε αποστήματα ή πληγές.

Ο κνησμός και το κάψιμο είναι σχεδόν σταθερό σύμπτωμα του ποδιού του αθλητή. Μερικές φορές οι ασθενείς παραπονιούνται για πόνο και δυσάρεστη μυρωδιά ποδιών.

Τι μπορείς να κάνεις

Εάν εμφανιστούν σημάδια μυκητιασικής λοίμωξης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο. Είναι ο γιατρός που πρέπει να συνταγογραφήσει τη θεραπεία. Δίνουμε μόνο γενικές οδηγίες και συμβουλές.

Εάν είστε ήδη άρρωστοι, θυμηθείτε ότι η μυκητίαση του ποδιού είναι μυκητιασική λοίμωξη και οι μύκητες θα ευδοκιμήσουν και θα πολλαπλασιαστούν μόνο σε υγρό περιβάλλον. Αφαιρώντας την υγρασία, αποτρέπετε αυτά τα παράσιτα να πολλαπλασιαστούν και να εξαπλωθούν.

Προσπαθήστε να προστατεύσετε τα μέλη της οικογένειάς σας από μόλυνση. Εξηγήστε τους ότι δεν μπορείτε πλέον να περπατάτε χωρίς παπούτσια στο διαμέρισμα, ειδικά στο μπάνιο. Εάν μπορείτε, χρησιμοποιήστε ένα ντους και όχι ένα μπάνιο. Μετά το ντους, περιποιηθείτε την μπανιέρα ή το ντους και το δάπεδο του μπάνιου με απολυμαντικό.

Πλύνετε τα πόδια σας με κανονικό σαπούνι και ζεστό νερό κάθε μέρα πριν πάτε για ύπνο. Βεβαιωθείτε ότι το δέρμα δεν είναι πολύ υγρό και απαλό. Χρησιμοποιήστε μια χαρτοπετσέτα για να συλλέξετε και να σκουπίσετε τυχόν πεσμένα κομμάτια του δέρματος, προσέχοντας να μην το πιάσετε κάτω από τα νύχια σας.

Στεγνώστε καλά τα πόδια σας με χαρτί υγείας ή στεγνωτήρα μαλλιών, ειδικά μεταξύ των δακτύλων σας. Στη συνέχεια, εφαρμόστε μια αντιμυκητιακή κρέμα (εάν ξεσπάσουν οι φουσκάλες ή ασταθεί) ή μια αλοιφή (εάν η πληγείσα περιοχή είναι στεγνή). Συνεχίστε τη θεραπεία για τέσσερις εβδομάδες, ακόμη και αν οι εξωτερικές εκδηλώσεις εξαφανιστούν νωρίτερα.

Εάν το δέρμα είναι σοβαρά φλεγμονή, μην χρησιμοποιείτε αντιμυκητιακή κρέμα ή αλοιφή. Χρησιμοποιήστε μια σκόνη το πρωί. Εάν το αντιμυκητιασικό ερεθίζει επίσης, χρησιμοποιήστε άμυλο ή σκόνη ταλκ. Είναι επίσης καλό να βάζετε αυτή τη σκόνη στα παπούτσια σας κάθε μέρα.

Να θυμάστε ότι οι αντιμυκητιακές κρέμες και οι αλοιφές είναι εγγενώς ερεθιστικές και πρέπει να εφαρμόζονται μόνο σε ξηρό δέρμα. Εάν τα πόδια σας τείνουν να ιδρώνουν, αποφύγετε να φοράτε παπούτσια μέχρι να απορροφηθεί το φάρμακο.

Φοράτε βαμβακερές κάλτσες, κατά προτίμηση λευκές και καθαρίστε τις κάθε μέρα. Όταν πλένετε τις κάλτσες, βυθίστε τις σε διάλυμα χλωρίνης χλωρίου (όχι σαπούνι) ή βράστε τις για 10 λεπτά. Αυτό θα σκοτώσει τον μύκητα στα ρούχα σας. Διαφορετικά, μια θεραπεία θα είναι σχεδόν αδύνατη, καθώς η επανεμφάνιση θα πραγματοποιείται συνεχώς. Τα παπούτσια θα πρέπει επίσης να απολυμαίνονται με αντιμυκητιακά σπρέι και στη συνέχεια να αερίζονται (κατά προτίμηση στον ήλιο) για λίγες ημέρες.

Εάν τα χέρια σας επηρεάζονται, μην χρησιμοποιείτε αντιμυκητιασικά φάρμακα έως ότου το δέρμα σας εξεταστεί και διαγνωστεί. Ελλείψει μικροοργανισμών, τα αντιμυκητιασικά φάρμακα είναι αναποτελεσματικά. Όταν η ασθένεια περνά στα πόδια, οι εκδηλώσεις στα χέρια εξαφανίζονται επίσης.

Τι μπορεί να κάνει ένας γιατρός

Εάν είναι απαραίτητο, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αποτελεσματικό και ειδικό φάρμακο, καθώς και μια συνταγή για ένα μείγμα σκόνης για την παρασκευή ενός απολυμαντικού διαλύματος για τα πόδια.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται η χρήση συνδυαστικής θεραπείας, η οποία περιλαμβάνει επίσης διαδικασίες φυσικοθεραπείας καθώς και από του στόματος φαρμακευτική αγωγή.

Εάν εμφανιστεί δευτερογενής βακτηριακή λοίμωξη (εισέρχεται στο δέρμα μέσω ρωγμών και πληγών), ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για τοπική ή συστηματική χρήση.

Προφυλάξεις

Δώστε προσοχή στην υγιεινή: Μην πηγαίνετε ποτέ χωρίς παπούτσια, ειδικά όχι σε δημόσια ντους και αποδυτήρια. Φορέστε φρέσκες κάλτσες κάθε μέρα μετά το πλύσιμο και το στέγνωμα των ποδιών και των ποδιών σας, και αερίστε καλά τα παπούτσια σας μεταξύ των χρήσεων.

Κάντε ντους πριν και μετά από μια βουτιά στην πισίνα και φορέστε λαστιχένιες παντόφλες μόλις βγείτε από το νερό. Επιπλέον, μπορείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τη χρήση διαφόρων προληπτικών μέτρων.