Μυκητιακή βλάβη στα νύχια

Η άποψη ότι μια μυκητιασική λοίμωξη των νυχιών δεν αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία είναι διαδεδομένη στους ανθρώπους. Η ονυχομυκητίαση (μυκητιασική λοίμωξη στα νύχια) συνοδεύει πολλούς ανθρώπους για σημαντικό μέρος της ζωής τους και συχνά παραμένει αόρατη καθώς δεν υπάρχουν οξεία συμπτώματα. Ωστόσο, η θεραπεία για αυτό δεν καθίσταται λιγότερο σημαντική για αυτούς τους ασθενείς. Επιπλέον, όλοι πρέπει να φανταστούν πώς μοιάζουν οι πλάκες των νυχιών που επηρεάζονται από τον μύκητα για μια ανεξάρτητη πρωτογενή διάγνωση παθολογίας.

Μόλυνση με μυκητιακούς μικροοργανισμούς

Το πεντικιούρ ως μέθοδος μόλυνσης με μύκητα των νυχιών

Μυκητιασικές λοιμώξεις μπορεί να συμβούν σε καταστάσεις που είναι εντελώς οικείες στον άνθρωπο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ούτε καν όλοι παρατηρούν πώς εκτίθενται στον κίνδυνο μόλυνσης. Μερικές από τις αιτίες των λοιμώξεων των νυχιών περιλαμβάνουν:

 1. Φορέστε παπούτσια κάποιου άλλου, ειδικά σε πόδια χωρίς κάλτσες ή καλσόν.
 2. Επίσκεψη σε σάουνες, μπάνια και πισίνες χωρίς μεμονωμένες παντόφλες.
 3. Αίτηση για υπηρεσίες πλοιάρχου πεντικιούρ σε σαλόνια αμφισβητήσιμα για την ποιότητα της εργασίας.
 4. Χρησιμοποιώντας τα αρχεία και το ψαλίδι κάποιου άλλου για να δουλέψετε σε πλάκες νυχιών
 5. Χρησιμοποιήστε πετσέτες και πετσέτες κάποιου άλλου.

Εκτός από τις άμεσες αιτίες της ονυχομυκητίασης, υπάρχουν παράγοντες που συμβάλλουν στην ευκολότερη λοίμωξη:

 • Φοράτε συνεχώς μπαγιάτικες κάλτσες, κάλτσες, καλσόν.
 • Φοράτε παπούτσια με κλειστά δάχτυλα κατά τη διάρκεια της καυτής περιόδου, γεγονός που κάνει τα πόδια να ιδρώνουν (και αυτό είναι ευεργετικό για την ανάπτυξη μυκητιακών μικροοργανισμών).
 • Παραμεληθείτε να πλένετε συνεχώς τα πόδια σας με σαπούνι, ειδικά το καλοκαίρι αφού φοράτε παπούτσια με ανοιχτό δάχτυλο.
 • Αγορά παπουτσιών από τεχνητά υλικά.
 • Γυρίζει στα νύχια, ρωγμές και καλαμπόκια στη σόλα.

Πώς μοιάζουν τα νύχια των μανιταριών

Οι αλλαγές στα νύχια αναπτύσσονται αργά, προχωρούν χωρίς αντιμυκητιασική θεραπεία και μπορούν να οδηγήσουν σε πλήρη αποκόλληση της πλάκας των νυχιών, η οποία είναι γνωστό ότι είναι μη αναστρέψιμη. Σε διαφορετικά στάδια της εξέλιξης της ονυχομυκητίασης, όλες οι κλινικές εκδηλώσεις έχουν διαφορετικούς βαθμούς σοβαρότητας. Οι αλλαγές στα νύχια είναι επίσης μεμονωμένες, αλλά γενικά μπορούν να διακριθούν ορισμένα κοινά σημεία:

 1. Αλλαγή του χρώματος των νυχιών σε καφέ, κίτρινο, λευκό, πρασινωπό και τις αποχρώσεις τους, συνδυασμοί μεταξύ τους.
 2. Η εμφάνιση των εύθραυστων νυχιών, ο διαχωρισμός τους.
 3. Η άκρη της πλάκας νυχιών καταρρέει περισσότερο.
 4. Η εμφάνιση κορυφογραμμών, ρωγμών και ξεφλουδίσματος στο δέρμα κοντά στο νύχι στους διαγεννητικούς χώρους.
 5. Αύξηση ή μείωση του πάχους των νυχιών (αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις το πάχος παραμένει αμετάβλητο).

Θεραπεία μύκητα νυχιών

Συμβουλές από ειδικούς για μύκητες των νυχιών

Συνιστάται να ξεκινήσετε όλα τα θεραπευτικά μέτρα που στοχεύουν στην εξάλειψη της ονυχομυκητίασης στο πόδι κατά την ανίχνευση των πρώτων ύποπτων σημείων της νόσου.

Τι να θεραπεύσετε, ποια φάρμακα και πώς να τα χρησιμοποιήσετε, θα καθορίσει το στάδιο ανάπτυξης της νόσου και την έκταση της βλάβης των νυχιών.

Γενικά, υπάρχουν δύο τρόποι λήψης αντιμυκητιασικών φαρμάκων - τοπικά (τοπικά) και γενικά (συστημικά). Οι τοπικές θεραπείες είναι τζελ, αλοιφές, κρέμες, διαλύματα και σπρέι για χρήση στο δέρμα και τα νύχια. Η συστηματική θεραπεία είναι η ενδοφλέβια έγχυση φαρμάκων και η κατάποσή τους (από το στόμα, δηλαδή «μέσω του στόματος») με τη μορφή δισκίων ή καψουλών.

Αυτές οι επιλογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο μεμονωμένα, αλλά και σε συνδυασμό μεταξύ τους. Επιπλέον, ο μολυσμένος ιστός αφαιρείται μηχανικά, αλλά μόνο στην περίπτωση εκτεταμένων μυκητιασικών λοιμώξεων.

Τοπικά αντιμυκητιακά φάρμακα

 • Λύσεις για εξωτερική χρήση. Πρέπει να εφαρμόζονται στην πληγείσα περιοχή με μια βούρτσα δύο φορές την ημέρα. Συνιστάται να πλένετε τις περιοχές με σαπουνόνερο και να τις στεγνώνετε πριν την εφαρμογή. Αφού εφαρμόσετε το διάλυμα, καλύψτε την περιοχή με ασηπτικό επίδεσμο. "
 • Οι αντιμυκητιακές αλοιφές και οι κρέμες εφαρμόζονται στη βλάβη σε ένα λεπτό στρώμα μία ή δύο φορές την ημέρα.

Μηχανική αφαίρεση

μηχανική αφαίρεση νυχιών σε περίπτωση μυκητιασικής λοίμωξης

Οι περισσότεροι ασθενείς πιστεύουν ότι αυτός ο τύπος θεραπείας σίγουρα θα αφαιρέσει εντελώς το νύχι. Ευτυχώς, καταφεύγουν σε αυτό ακριβώς στα προχωρημένα στάδια της νόσου (ο μύκητας έχει επιτεθεί στους περισσότερους ιστούς). Σε άλλες περιπτώσεις, όργανα πεντικιούρ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αφαίρεση μέρους του ιστού, δηλαδή εκείνων που προσβάλλονται από μικροοργανισμούς.

Η πλάκα νυχιών λειτουργεί με τοπική αναισθησία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτό, αφαιρείται ολόκληρο το καρφί ταυτόχρονα, και πρώτα το χωρίζουν από το κρεβάτι τους με ψαλίδι και μετά το "τραβούν" με πένσα. Ωστόσο, μια τέτοια επέμβαση βλάπτει τη μήτρα των νυχιών, δηλαδή τη βάση της αναγέννησής της, η οποία οδηγεί στην ανώμαλη ανάπτυξη νέων ιστών, τη συχνή τους ανάπτυξη σε μαλακούς ιστούς.

Υπάρχει τώρα μια ευκαιρία να θεραπευτεί ο μύκητας με την αφαίρεση με λέιζερ της μολυσμένης πλάκας νυχιών. Το λέιζερ δεν αγγίζει υγιή ιστό, καταστρέφει μόνο μυκητιακά κύτταρα που βρίσκονται επίσης στα βαθιά στρώματα του νυχιού, αποφεύγοντας έτσι την παραμόρφωση της πλάκας.

Επιπλέον, γίνεται διάκριση μεταξύ της διαδικασίας αφαίρεσης υλικού, στην οποία το καρφί αφαιρείται σε στρώσεις χρησιμοποιώντας συσκευές με διαφορετικά μεγέθη κοπής. Η διαδικασία πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα ή κάθε δύο εβδομάδες. Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία έως ότου αφαιρεθούν εντελώς τα προσβεβλημένα στρώματα των νυχιών.

Πρόληψη της ονυχομυκητίασης

προσωπικό σετ πεντικιούρ για την πρόληψη του μύκητα των νυχιών

Η πρόληψη μιας μόλυνσης με ανθρώπινους παθογόνους μύκητες δεν είναι τόσο δύσκολη για οποιονδήποτε ασθενή. Κάποιος πρέπει απλά να είναι πιο προσεκτικός για τον τρόπο ζωής του ατόμου και να θυμάται μια ασθένεια όπως η ονυχομυκητίαση. Ακολουθεί μια λίστα με τα πιο σημαντικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε το πόδι του αθλητή:

 1. Μην φοράτε παπούτσια, πόσο μάλλον παπούτσια κάποιου άλλου.
 2. Χρησιμοποιήστε μόνο τις κάλτσες και τα καλσόν σας και θυμηθείτε να τα πλένετε τακτικά.
 3. Έχετε ένα προσωπικό σετ πεντικιούρ.
 4. Χρησιμοποιήστε τις υπηρεσίες ενός πλοιάρχου πεντικιούρ μόνο σε αποδεδειγμένα και υψηλής ποιότητας σημεία εξυπηρέτησης.
 5. Θυμηθείτε να φέρετε και να φοράτε σαγιονάρες ή παντόφλες σε δημόσιους χώρους κολύμβησης.

Όλοι πρέπει να θυμούνται ότι η ονυχομυκητίαση απέχει πολύ από μια ακίνδυνη ασθένεια που μπορεί ακόμη και να ληστευθεί από την πλάκα των νυχιών σας ή να περιπλεχθεί από μια σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται μυκητιασική σήψη (δηλητηρίαση αίματος).

Μέχρι στιγμής, έχουν αναπτυχθεί όλα τα αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα για τον μύκητα στα νύχια. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε εγκαίρως με έναν δερματολόγο και να προσδιορίσετε την παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών.